Doğum İzni 2020



Çalışan annelere teşvik ödemesi olarak en az 7824 TL tutarında bir para ödenecek. Ayrıca SGK 2020 yılı için GK pirim ödemeleri, emzirme parası, muhtaç aile desteği, doğum izni 2020 ücretleri,  gibi çoğu konuda yardım miktarlarında artış gösterdi. Çalışan anneler doğum izninde oldukları dönemin parasını dilerlerse iş göremezlik ödeneği altından devletten alabilir. Doğum öncesi 16 hafta izin kullanan anneler, çalışmadıkları sürenin parasını devletten alabilir. Ayrıca devlet annelere iki tane daha dem yapmaktadır. Çalışsın veya çalışmasın tüm annelere ilk çocuk için 300, ikinci çocuğa 400 ve üçten sonrasına da 600 lira ödeme yapıyor. Ayrıca emzirme ödeneği 2019'da 180 TL iken 2020'de 200 lira oldu.
İşçilerde Hamilelik İzni
Özel sektörde çalışan SSK'ya tabi işçi statüsünden sonraki annelere 8 hafta doğumdan önce ve 8 hafta doğumdan sonra olmak üzere 16 hafta analık izini vardır. Ayrıca doğumdan önce kullanmadığı doğum izinleri doğumdan sonrasına aktarabilir. SGK'lı bir anne adayı kadın gebeliğinin 32. haftasında doğum öncesi analık izni kullanamaya hak kazanır. Bu süre 32. haftanın bitişimiyle beraber başlar. Ayrıca bu süreden sonra çalışır raporu alarak hekimlerden çalışmaya devam edebilirsiniz. Ancak ister istemez 37. haftanın bitiminden sonra çalışmayı bırakmak zorundasınız. Ayrıca analık izni bittikten sonra anne dilerse 6 ay ücretsiz izine ayrılabilir. Ayrıca sezaryen doğum ile normal doğum arasında izin hakkı aynıdır. Hazır bilgi sayesinde haklarınızı hemen kullanabilirsiniz.
657'ye Tabi Devlet Memurlarında Doğum ve Analık izinleri
657'ye tabi kadınlarda da doğum hakları aynıdır. Onlarda da 8 hafta doğum öncesi, 8 hafta doğum sonrası olmak üzere 16 haftadır. Ayrıca 8 haftanın 5 haftasını hekim raporuyla beraber doğum öncesinde çalışmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca risk durumuna göre 2 hafta ilave edilebilir. Memurlarda hamilelik izni 32. haftanın bitimi ve 33. haftanın başlangıcıyla başlar. Rapor alırsa 5 hafta daha çalışabilir. Ancak 38. haftanın bitiminden sonra çalışmayı bırakmak zorundadır. Çalışır raporunu 32. haftadan sonra almak isteğe bağlıdır. Ancak çalışmak isterseniz bu raporu almak zorundasınız. Raporu alır almaz hemen ilgili çalışılan kuruma teslim edilmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnstagram Takipçilerinizi Etkileyin

Serçe Akademi

E Çarşı Alışveriş Dönemi